Lasdamp-afzuiging

Bij het lassen, snijden en aanverwante processen, zoals bijvoorbeeld het thermisch spuiten of solderen komen er rook, gas en stofdeeltjes vrij. Deze emissies dienen als gevaarlijke stoffen geclassificeerd te worden.
Deze stofdeeltjes zijn grotendeels inhaleerbaar en kunnen afhankelijk van de chemische samenstelling ernstige aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken en bijdragen aan een verhoogd kanker risico.
Deze stofemmissies bevatten bovendien een extreem hoog percentage nanodeeltjes welke tot in de cellen van het lichaam door kunnen dringen en daar een toxicologisch effect hebben. Onderzoeken naar de uitwerkingen lopen nog.
Primair om de veiligheid op de werkplek, maar ook vanwege milieu overwegingen, is het noodzakelijk om de lucht schoon te houden. Het afzuigen van de stofemissie aan de bron biedt hierbij de hoogst mogelijke bescherming.

Wetten en voorschriften lasdampafzuiging

Lees via onderstaande link (Pdf-bestand) meer over:
- De belangrijkste regelingen;
- Gevarenbeoordeling (gevarenklassen van de (las)processen);
- De verschillende mogelijkheden om schadelijke emissies af te zuigen;
- Controle van de doeltreffendheid;
- Grenswaarden stoffen op de werkplek (GWS - voorheen MAC-waarden).

>> Lasdampafzuiging - wetten en voorschriften 2016_7403.pdf <<
>> Verbetercheck Lasrook 2020 <<

Onderstaand vindt u een overzicht van de mogelijke oplossingen om de lasrook af te zuigen of ruimtes te ventileren. Neem voor een goed advies contact met ons op.